De laatste zorg

Als een dierbare is overleden worden hun naasten overvallen door verschillende, heftige emoties en weten vaak niet meer wat en waar te beginnen. In een relatief korte tijd moeten er veel en moeilijke keuzes worden gemaakt.

In dat proces komt er al snel een moment dat er gedacht moet worden aan de verzorging, de laatste verzorging.

Het is daadwerkelijk de laatste keer dat een dierbare verzorgd wordt. Een laatste keer iemand aanraken, voelen, verzorgen en kleden. Dit vraagt om professionele, betrokken en oprechte begeleiding, met aandacht en oog voor de overledene en diens nabestaanden.

Vaak wordt gedacht dat dingen niet kunnen, mogen of raar zijn, maar feitelijk bepalen de nabestaanden wat er gebeurt.
Bijna alles kan, zolang dit maar binnen de Wet op de Lijkbezorging valt. U bepaalt dus of uw dierbare overledene thuis verzorgd en opgebaard wordt en op welke wijze dit gebeurt.

Waaruit bestaat de laatste verzorging nu eigenlijk uit?

Het geven van de lichamelijke verzorging aan je dierbare om met liefde en respect tot een mooie opbaring te komen in de dagen tot aan het afscheid.

De confrontatie met het overleden lichaam kan zo pijnlijk en moeilijk zijn dat mensen ervoor kiezen om de laatste verzorging aan de verzorgers over te laten. Als dit een weloverwogen keuze is dan is dit prima.

Bij elke verzorging vragen wij echter of er nabestaanden zijn die willen helpen of aanwezig zijn bij de zorg voor de overledene. Stap voor stap nemen wij u mee in de verzorging, leggen wij uit wat we gaan doen en hoe wij dit doen.

Hoe klein een bijdrage soms ook kan zijn, onze ervaring heeft ons geleerd dat er uiteindelijk een waardevolle verzorging plaatsvindt en dat angst en onwetendheid plaatsmaakt voor vertrouwen. Dit helpt in het proces van rouw en afscheid nemen.

Het strikken van de stropdas van bijvoorbeeld vader of opa of het borstelen van het haar van uw echtgenote, partner, moeder of oma is van grote betekenis en waarde voor later. Ook het opdoen van iemands geliefde, herkenbare eigen luchtje kan fijn voelen en zijn.

Ook hier geldt de mooie uitspraak….bij elk afscheid wordt een herinnering geboren !

Tijdens de laatste verzorging zullen er ook technische handelingen worden verricht. U kunt hierbij denken aan het verzorgen van wonden en verwijderen van een katheter, stoma, pacemaker, infuus of het plaatsen van incontinentiemateriaal.

Ook worden tijdens en bij een verzorging veelal mond en ogen gesloten. Het zijn geen enge dingen en het wordt goed uitgelegd en toegelicht tijdens de verzorging.

Bij elke verzorging zijn rust, respect, professionele begeleiding en aandacht voor detail…. de kernwaarden.